Tj-koulun Sanna Leppänen toivottaa ohjelman aloituksessa kaikki keskeneräiset yritykset ja niiden keskeneräiset johtajat tervetulleiksi yhteiselle matkalle. Aloituspuheenvuoro jatkuu usein siitä, kuinka varmuus on harhaa ja sen hyväksyminen auttaa johtajaa. Tässä blogissa Sanna kertoo tuoreesta lukukokemuksesta, joka kannustaa jatkamaan samoilla askelmerkeillä.
Alf Rehnin Johtajuuden ristiriidat on vastoin kirjoittajansa periaatteita koottu kompakti ja sujuvasti luettava kirja johtajuudesta. Professori Rehnillähän on tapana korostaa, että johtamisesta ei pidä tehdä yksinkertaista, eikä siitä pidä kirjoittaa kirjoja, saatikka sitä määritteleviä listoja. Vaikka johtajat ja seminaariyleisö sitä niin kovasti janoavatkin. Ovathan kymmenen kohdan tiivistykset mukavan simppeleitä reseptejä menestymiseen.
Totta puhuen kirjassa on 32 kohdan huolella avattu lista johtajuuden paradokseista. Ei siis sittenkään liian yksinkertaista, ollakseen vakavasti otettavaa. Avaamalla johtamisen epämääräisyyttä kirjoittaja perustelee, miksi johtaja aina epäonnistuu. Ja miksi se ei ole ongelma.
Maailma on hämyinen
Johtajat ja johtamisen opiskelijat janoavat, että johtamisesta sanottaisiin suorat sanat. Mitkä ovat johtamisen juonen palaset ja miten ne laitetaan toimimaan ja mitä sitten varmuudella alkaa tapahtua? Monelle on tuskallista hyväksyä, että selkeiden ohjeiden sijasta puhutaankin monista erilaisista hämyisistä näkökulmista, tilanteista ja ajattelutavoista. Hämyisessä maailmassa johtaminen ei voi olla yksinkertaiseen kaavioon tai prosessikuvaukseen puristettavaa. Johtajuus on sekä-että. Sekä nopeaa että hidasta. Sekä näkyvää että näkymätöntä. Se on huutamista hyvin hiljaa.
Hyvät kysymykset maadoittavat reitille
Johtajuuden kehittämisen valmentajana ja työpajojen toteuttajana pidän Rehnin listaa erinomaisena, koska se on pitkä. Ensin jalostan Rehnin hienot otsikot kysymysten muotoon. Sitten työstämme asiakkaiden kanssa johtajuutta 32 erinomaisen kysymyksen avulla. Hyvät kysymykset maadoittavat hämyssä kulkevan johtajan todennäköiselle reitille. Pysähtymällä ja vastaamalla opimme paljon johtamisesta.
Johdanko kysymyksillä vai varmoilla vastauksilla?
Lempiaiheeni valmentajana on ajattelemisen ja ymmärtämisen vahvistaminen työyhteisössä. Arjen vuorovaikutuksen asetelma nousee silloin agendalle. Onko johtaja varmojen käsitysten ja vastausten jakelija? Vai oman osaamattomuutensa tunnustava oivalluttavien kysymysten esittäjä? Kysymykset auttavat ymmärtämään ja ottamaan vastuuta. Epätodellisen varmat vastaukset hämyisiin kysymyksiin sen sijaan korostavat johtajan valtaa ja vastuuta. Ne laiskistuttavat. Ja saattavat johtaa harhaan.
Johtamistakin opitaan ottamalla lusikka kauniiseen käteen. Ottamalla kysymys kerrallaan työstettäväksi. Ja valitsemalla kysymyslista viisaasti. Kiitos taas kerran Alf Rehn.
Sanna Leppänen
Viime vuoden puolella julkaistiin YK:n ...
Lue lisääTj-koulun Sanna Leppänen toivottaa ...
Lue lisääAsiakasymmärryksestä nousevat valinnat ...
Lue lisääNopeaa kasvua tavoittelevat startupit ...
Lue lisääKasvu, kasvua, kasvua! Pk-yritysten ...
Lue lisääPääministeri Juha Sipilä kutsui maanantaina ...
Lue lisääEteläsuomalainen asiakkaamme ...
Lue lisääAika on maailman demokraattisin resurssi. ...
Lue lisääJan Vapaavuori täräytti ministerivuosiensa ...
Lue lisääYrittäjyys on Suomessa tapetilla, kasvu vielä...
Lue lisää